Quan treballem amb alumnat amb discapacitat motrius greus, pot passar que el mestre o la mestra s'agovia, i un munt de preguntes ens desborden: Com adapte aquesta activitat per als alumnes? No agafa el llapis... com ha d'escriure? Com s'implementa un sistema augmentatiu de comunicació? Quines ajudes tècniques existeixen? Hi ha un catàleg en algun lloc? Com sé quina és la més adequada per a Marta si no les he pogut provar? I per a Albert? Com va Paco a polsar si el seu moviment voluntari és mínim? ...
En aquest món immens que és internet, que hi ha moltíssimes coses, però de forma desorganitzada i amb molta brossa pel mig, resulta difícil trobar material teòric que ens ajude a guiar la nostra intervenció educativa o les eines de treball que necessita el nostre alumne. A aquesta secció anirem donant a conèixer les diferents eines, sempre de baix cost, que hem provat i ens han resultat útils a nosaltres.
***********************************
L'accés a l'ordinador és un dels aspectes a tindre en compte en el treball amb alumnes amb discapacitats motrius greus, ja que, com vam veure a a aquest esquema, els va a permetre: treball, oci i comunicació autònoms.
Per tant, quan tenim un alumne, diversos, o l'alumnat sencer de l'aula, amb discapacitat motriu, un dels aspectes que ens haurem de plantejar amb aquest alumne és com va a accedir a l'ordinador? Va a necessitar ajudes tècniques? Quina o quines?
Aquesta decisió no l'hem de prendre sols, i a més molt probablement no tinguem la formació per fer-ho. Hi ha que comptar en l'equip de professionals que envolta l'alumne, amb la família, i amb ell mateix; una presa de decisions mai està completa si no contem amb l'opinió de la persona afectada: ell o ella és qui millor coneix el seu cos i qui va a utilitzar l'ajuda tècnica que li proposem. Cal no només tindre-la en compte, si no respectar la seua decisió.
En nombroses ocasions aquest equip no té coneixements tan específics i ha de comptar amb el CEAPAT (Centro Estatal de Autonomía Personal y Ayudas Técnicas), del qual ja hem parlat altres vegades ací; és un centre públic, gratuït (bé, el paguem amb els nostres impostos), i un dels seus objectius és "Apoyo, asesoramiento y asistencia técnica a instituciones y otros recursos del sector". Perfecte! Només cal mirar quin és el nostre CEAPAT de referència (hi ha 5 delegacions al llarg de l'Estat Espanyol), posar-nos en contacte amb ells i ens assessoraran. A més a més, a la seua pàgina web tenen un catàleg de productes de suport, i al d'Albacete hi ha el catàleg de productes de suport de baix cost, molt recomanable.
Durant aquest procés ens pot resultar útil aquest document on s'arrepleguen la major part de les formes d'accés a l'ordinador que hi ha actualment, i que ens pot guiar, mitjançant una sèrie de preguntes, per aquest procés de presa de decisions.
(((IMPORTANT: cal descarregar-lo i visualitzar-lo "com a presentació" per tal que siga interactiu i funcione correctament))))
Cuando trabajamos con alumnado con discapacidades motrices, puede pasar que el maestro o la maestra nos agobiemos, y un montón de preguntas nos desbordan: ¿Cómo adapto esta actividad para los alumnos? No coge el lápiz... cómo tiene que escribir? ¿Cómo se implementa un sistema aumentativo de comunicación? ¿Qué ayudas técnicas existen? ¿Hay un catálogo en algún lugar? ¿Cómo sé cuál es la más adecuada para Marta si no las he podido probar? ¿Y para Albert? ¿Cómo va Paco a pulsar si su movimiento voluntario es mínimo? ...
En este mundo inmenso que es internet, que hay muchísimas cosas, pero de forma desorganizada y con mucha basura por enmedio, resulta difícil encontrar material teórico que nos ayude a guiar nuestra intervención educativa o las herramientas de trabajo que necesita nuestro alumno. En esta sección iremos dando a conocer las diferentes herramientas, siempre de bajo coste, que hemos probado y nos han resultado útiles a nosotros.
***********************************
El acceso al ordenador es uno de los aspectos a tener en cuenta en el trabajo con alumnos con discapacidades motrices graves, puesto que, como vimos en este esquema, les va a permitir: trabajo, ocio y comunicación autónomos.
Por lo tanto, cuando tenemos un alumno, varios, o el alumnado entero del aula, con discapacidad motriz, uno de los aspectos que nos tendremos que plantear con este alumno es como va a acceder al ordenador? Va a necesitar ayudas técnicas? ¿Cuál o cuáles?
Esta decisión no la tenemos que tomar solos, y además muy probablemente no tengamos la formación para hacerlo. Hay que contar con el equipo de profesionales que rodea al alumno, con la familia, y con él mismo; una toma de decisiones nunca está completa si no contamos con la opinión de la persona afectada: él o ella es quien mejor conoce su cuerpo y quien va a utilizar la ayuda técnica que le proponemos. Hace falta no sólo tenerla en cuenta, si no respetar su decisión.
En numerosas ocasiones este equipo no tiene conocimientos tan específicos y tiene que contar con el CEAPAT (Centro Estatal de Autonomía Personal y Ayudas Técnicas), del que ya hemos hablado otras veces aquí; es un centro público, gratuito (bueno, lo pagamos con nuestros impuestos), y uno de sus objetivos es "Apoyo, asesoramiento y asistencia técnica a instituciones y otros recursos del sector". Perfecto! Sólo hay que mirar cuál es nuestro CEAPAT de referencia (hay 5 delegaciones a lo largo del Estado Español), ponernos en contacto con ellos y nos asesorarán. Además, en su página web tienen un catálogo de productos de apoyo, y en el de Albacete tienen también el catálogo de productos de apoyo de bajo coste, muy recomendable.
Durante este proceso nos puede resultar útil este documento donde se recogen la mayor parte de las formas de acceso al ordenador que hay actualmente, y que nos puede guiar mediante una serie de preguntas por este proceso de toma de decisiones
(((IMPORTANTE: hay que descargarlo y visualizarlo "como presentación" para que sea interactivo y funcione correctamente))))
M'encanta, molt útil !!!
ResponEliminaGràcies Maite!
EliminaUn material estupendo. Muchas gracias por compartirlo. Con vuestro permiso, lo difundo en mi blog: http://orientacioncondesa.blogspot.com.es/2013/11/guia-de-acceso-al-ordenador-para_4.html
ResponEliminaUn saludo
Gracias por dar difusión a nuestro trabajo!! esperamos que sirva para que los niñ@s con dificultades motóricas sean más autónomos en su trabajo, su ocio y, especialmente, en su comunicación!
Elimina